Mounjaro (dulaglutid)

Mounjaro

Injektioner för viktminskning

Läkarkonsultation och fri leverans

Injektioner mot diabetes

Läkarkonsultation och fri leverans

Mounjaro är en av de ledande (konkurrerar med Ozempic och Wegovy) i sökfrågor och virala videor på sociala nätverk. Detta beror främst inte på dess fördelaktiga egenskaper som ett botemedel mot typ 2-diabetes, utan på möjligheten att förlora övervikt under behandlingen. Är det möjligt att köpa Mounjaro för viktminskning och vad utvecklades detta läkemedel egentligen för?

Vad är Mounjaro?

Mounjaro är injektioner av tirzepatid för behandling av typ 2-diabetes. Det finns i doser från 2,5 mg till 15 mg i form av en sprutpenna med en injektionsfärdig lösning.

Våra kroppar har de naturliga hormonerna GIP och GLP-1 som hjälper till att reglera blodsockernivån genom att frisätta insulin när vi äter. GIP hjälper också till att hantera fettinlagring i kroppen, medan GLP-1 kontrollerar sockernivåerna, bromsar matsmältningen och ger en känsla av mättnad. Dessa hormoner varar dock inte länge i vår kropp.

Tirzepatid (läkemedlets aktiva substans) är en syntetisk substans som verkar på samma sätt som GIP och GLP-1, men har en mycket längre halveringstid. Tirzepatid binder särskilt bra till GIP-receptorn och ganska bra till GLP-1-receptorn. Detta gör det möjligt att sänka blodsockernivåerna under en längre tid, om de är förhöjda.

Mounjaro för viktminskning

Mounjaro är indicerat för glykemisk kontroll (stabilisering av blodsockernivåerna på normala nivåer). Det är godkänt för detta ändamål i USA, EU och flera andra länder. Ingen av dessa inkluderar användning av läkemedlet för något annat ändamål. Källor som rapporterar något annat har fel.

Förvirringen uppstod eftersom tirzepatid godkändes i USA i november 2023 för behandling av fetma och kronisk viktkontroll. Det godkända läkemedlet har dock det kommersiella namnet Zepbound. Det tillverkas av Eli Lilly and Company, samma företag som tillverkar Mounjaro. Skillnaden mellan dessa läkemedel är ungefär densamma som mellan Wegovy och Ozempic från Novo Nordisk. Separationen av dessa läkemedel behövs främst för att undvika att skapa konkurrens mellan patienter med typ 2-diabetes och patienter med fetma.

Tirzepatid hjälper patienter att gå ner i vikt tack vare sin starka effekt på det centrala nervsystemet. Denna substans minskar aptiten och suget efter mat. Patienten känner sig mätt under en betydligt längre tidsperiod. Detta leder till minskat matintag och viktminskning på grund av kaloriunderskott.

Enligt studier är den genomsnittliga viktminskningen cirka 15% av den ursprungliga kroppsvikten. Den genomsnittliga förlusten av fettmassa är cirka 30%. Detta är mycket höga siffror. Mycket få läkemedel kan visa denna typ av effektivitet.

Alternativ för viktminskning som kan köpas i Sverige

Det enda nära alternativet till Mounjaro som finns tillgängligt i Sverige och andra EU-länder som Tyskland, Danmark och Nederländerna är Wegovy med den aktiva ingrediensen semaglutid. Mounjaro är inte ett viktminskningsläkemedel och Zepbound har ännu inte godkänts av EMA. Det kommer att ske snart, men för närvarande är det Wegovy (eller några andra receptbelagda läkemedel) som läkare skriver ut till patienter med fetma eller övervikt.

Alternativ för glykemisk kontroll tillgängliga i Sverige

Munjaro godkändes för användning i EU 2022, men även nu är det svårt att köpa, särskilt online. Ett läkemedel med liknande verkningsmekanism och effekt är Ozempic. Om du vill köpa ett läkemedel online med leverans kan du köpa Victoza eller metformin (om läkaren godkänner ett sådant köp) för att behandla typ 2-diabetes.

Hur man beställer online

För att köpa medicin för typ 2-diabetes eller för att behandla fetma måste du använda en legitim vårdgivare. Att köpa från ett vanligt apotek är en mycket trivial sak, men att köpa online bör tas på största allvar. Endast speciella onlineplattformar tillhandahåller omfattande medicinsk vård, som inkluderar läkarkonsultation, receptbehandling (i elektronisk form), läkemedelsval och leverans.

För att göra en beställning måste du:

 • registrera dig på webbplatsen för den medicinska plattformen
 • svara på frågorna från online-frågeformuläret
 • få läkarens rekommendationer och bekräftelse på köpet
 • få en läkares konsultation om att välja rätt läkemedel (valfritt)
 • slutföra beställningen
 • ta emot paketet (leverans sker inom 1-2 arbetsdagar).

Kan jag köpa Mounjaro utan recept?

Nej, Mounjaro, liksom alternativa läkemedel, säljs endast med recept. Denna regel gäller inte bara i Sverige utan även i andra länder. Av denna anledning är ett säkert onlineköp endast möjligt via en onlineplattform. Konventionella onlineapotek levererar inte receptbelagda läkemedel. De kan inte ge kunden möjlighet att få receptet vid tidpunkten för beställningen. Patienten måste besöka läkaren i förväg och få receptet. Detta tar vanligtvis mycket längre tid än att få ett recept online baserat på en distanskonsultation.

Mounjaro pris i Sverige

Mounjaro är ett dyrt läkemedel. Tillverkaren gör ansträngningar för att göra priset lägre än konkurrerande läkemedel. Generellt kan kostnaden för Mounjaro ligga mellan 700 och 1500 kronor per månad. Det enklaste sättet att kontrollera det aktuella priset på läkemedlet är att besöka webbplatsen för plattformen genom vilken du kan köpa den. Priser som anges på informationsresurser och nyhetsartiklar förlorar sin relevans mycket snabbt.

När du beställer ett viktminskningsmedicin (eller för att behandla typ 2-diabetes), kom ihåg att priset som anges på webbplatsen redan inkluderar leverans och läkarkonsultation. Detta gör att du inte kan ta reda på kostnaden för läkemedlet, men det visar dig omedelbart det slutliga priset för en omfattande tjänst.

Fördelar och potentiella biverkningar av Mounjaro

Fördelar

Bättre glykemisk kontroll

Förbättrad kardiovaskulär hälsa

Viktminskning

Biverkningar

Illamående och kräkningar

Diarré

Minskad aptit

Mounjaro handlar inte bara om socker och vikt; tirzepatid bidrar också till att förbättra hjärthälsan genom att påverka blodtrycket, midjemåttet och fettnivåerna i blodet. Biverkningar är dock också möjliga. Endast de vanligaste, som de flesta patienter upplever på ett eller annat sätt, har nämnts ovan. Det finns dock andra sällsynta men allvarliga biverkningar. Dessa bör diskuteras med din läkare.

Hur tar man Mounjaro?

Läkemedlet finns i 6 möjliga doser, men du bör endast börja med en dos på 2,5 mg. Detta är den initiala dosen, som gör det möjligt för kroppen att vänja sig vid den aktiva komponentens verkan. Ytterligare ökning av dosen bör utföras enligt detta schema:

 • Underhållsdos på 5 mg 4 veckor efter behandlingens början
 • Mellandos 7,5 mg efter 4 veckor, om 5 mg inte är tillräckligt effektivt
 • Underhållsdos 10 mg efter 4 veckor
 • Mellandos 12,5 mg efter 4 veckor om 10 mg inte är tillräckligt effektivt
 • Underhållsdos 15 mg efter 4 veckor.

Dosen bör endast ökas enligt läkarens anvisningar. Villkoret för att öka dosen, förutom otillräcklig effekt av låga doser, är tolerabiliteten av högre doser.

Injektioner ska ges en gång i veckan. Det är viktigt att ge injektionerna samma dag. 

Kontraindikationer

Tirzepatid är inte lämpligt för alla patienter. Förutom individuell intolerans är detta ämne kontraindicerat vid akut pankreatit, allvarliga sjukdomar i mag-tarmkanalen, graviditet och under amning.

Om patienten förutom Mounjaro tar andra mediciner för att minska blodsockernivån, är det nödvändigt att diskutera med läkaren justeringar av deras dosering. Detta kommer att minska risken för hypoglykemi.

Patientens erfarenhet

Det finns inte många patienter i Sverige som delar sin erfarenhet av att ta Mounjaro. Detta läkemedel är mycket mer populärt i USA. Det finns många positiva recensioner av medicinen på engelskspråkiga forum. Patienter uttrycker tillfredsställelse med det faktum att de går ner i vikt. Toleransen för Mounjaro tillfredsställer också patienter, även om vissa klagar på gastrointestinala reaktioner.

Viktiga resurser och ytterligare läsning om Mounjaro

För mer information om Mounjaro, dess användning och potentiella biverkningar, besök följande resurser:

 1. Läkemedelsverket: Officiell information om Mounjaro och dess godkännande i Sverige.
 2. FASS.se: Detaljerad information om Mounjaros användning, dosering och biverkningar.
 3. Diabetesförbundet: Information om diabetes typ 2 och behandlingsalternativ.

Vanliga frågor

Hur länge pågår behandlingen?

Vanligtvis har behandlingen av typ 2-diabetes ingen tidsram. Patientens tillstånd kan förbättras, men själva sjukdomen kommer inte att försvinna. Vanligtvis måste läkemedel som Mounjaro tas i minst ett år.

Var är det lägsta priset på Mounjaro?

För att ta reda på det måste du fortsätta att kontrollera webbplatsen för den medicinska plattformen. Du kan besöka den tyska eller danska versionen av webbplatsen för att ta reda på de aktuella priserna i dessa länder. Det är dock viktigt att komma ihåg att frakt från Tyskland och Danmark inte är möjlig. För att få det bästa priset måste du använda den svenska versionen av webbplatsen.

Är det möjligt att köpa Mounjaro på Amazon?

Nej, det är inte möjligt. Amazonapoteket har startat i USA, men det fungerar inte i Sverige. 

Vad kan jag göra om Mounjaro är slut i lager?

Detta är inget problem, både för diabetiker och för dem som letar efter ett viktminskningsläkemedel. Läkaren kommer alltid att hjälpa dig att välja ett effektivt alternativ. Det finns ett förslag att under 2024 bör utbudet av Mounjaro i Europa bli mer stabilt och du bör inte ha några problem att köpa det.

Hur interagerar tirzepatid med alkohol?

Dessa substanser interagerar inte, men alkoholkonsumtion bör undvikas. Detta gäller särskilt för starka alkoholhaltiga drycker. Att ignorera denna rekommendation kan vara livshotande, eftersom alkoholmissbruk leder till en oförmåga att kontrollera blodsockernivån.