Xenical receptfritt

Xenical

Online-tjänster

Vad är Xenical?

Xenical är ett viktminskningsläkemedel i form av kapslar med den aktiva ingrediensen orlistat. Det är ett oralt läkemedel som är avsett för patienter med övervikt eller fetma. Det är ett effektivt komplement till diet och aktiv livsstil. 

Xenical är godkänt för patienter med ett BMI på 27+ och viktrelaterade sjukdomar och för patienter med ett BMI på 30+ oavsett komorbiditet. Vissa källor rapporterar om möjligheten att använda läkemedlet för att förebygga fetma, men de officiella instruktionerna ger inte en sådan indikation för användning

Hur fungerar läkemedlet?

Många viktminskningsläkemedel dämpar aptiten och förlänger mättnadskänslan. Orlistat (aktiv komponent) har inte sådana egenskaper, vilket gör Xenical till ett ganska unikt läkemedel. Principen för dess verkan bygger på att minska mängden fett som absorberas av kroppen efter en måltid. Orlistat är en hämmare av gastrointestinala lipaser. Upp till 80% av det fett som kommer in i kroppen smälts inte av det och utsöndras med avföring. Detta ökar dietens effektivitet och minskar antalet kalorier som konsumeras.

Behandling av fetma med Xenical

För att säkerställa optimal effektivitet och säkerhet när du använder Xenical är det viktigt att följa riktlinjer för korrekt användning. Börja med att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal, som kommer att ge personliga rekommendationer baserade på individuella behov och medicinsk historik.

DoseringVanligtvis förskrivs Xenical som en 120 mg kapsel, som tas oralt med ett helt glas vatten.
TidpunktTa medicinen under eller upp till en timme efter ett mål mat som innehåller fett. Om du hoppar över ett mål eller äter något med mycket lite fett kan dosen utelämnas.
FrekvensTa Xenical tre gånger om dagen i samband med frukost, lunch och middag.
KostKombinera medicinen med en näringsmässigt balanserad, kaloribegränsad kost, där cirka 30% av kalorierna kommer från fett. Fördela det dagliga fettintaget jämnt över de tre huvudmålen.
VitaminerEftersom Xenical kan hämma upptaget av fettlösliga vitaminer (A, D, E och K) kan du överväga att ta ett multivitamintillskott vid sänggåendet eller minst två timmar före eller efter att du tagit Xenical.
MotionInförliva regelbunden fysisk aktivitet i din rutin för att komplettera medicinen och förbättra viktminskningsresultaten.
UppföljningBoka regelbundna besök hos hälso- och sjukvårdspersonal för att utvärdera framstegen och göra eventuella nödvändiga justeringar av behandlingsplanen.

Konsekvenser av att ignorera terapi

Om fetma och övervikt inte behandlas i tid kan patienten förvänta sig obehagliga konsekvenser:

 • Kardiovaskulära komplikationer: förhöjt blodtryck och kolesterolnivåer, kranskärlssjukdom, stroke och hjärtsvikt.
 • Typ 2-diabetes: försämrad insulinkänslighet och blodsockerreglering.
 • Muskuloskeletala problem: ledproblem i knän, höfter och nedre delen av ryggen; ökad risk för artros.
 • Andningsproblem: sömnapné, astma och begränsat luftflöde på grund av överflödig fettvävnad runt hals och bröst.
 • Psykiskt välbefinnande: depression, ångest, låg självkänsla, social isolering och diskriminering på grund av social stigmatisering.
 • Reproduktiv hälsa: hormonell obalans och oregelbunden menstruationscykel hos kvinnor, fertilitetsproblem; minskad libido och erektil dysfunktion hos män.

Behandlingsresultat: före och efter

Effektiviteten av behandlingen är direkt beroende av patientens kost och livsstil. Försök som har visat den höga effekten av Xenical är baserade på korrekt användning av läkemedlet, efter en kalorifattig, måttlig fettdiet. 

Studier har bekräftat att de som tog Xenical går ner i vikt betydligt snabbare och mer kraftfullt än de som helt enkelt följde dieten. Patienter förlorar upp till 10% av sin ursprungliga kroppsvikt. Framgångsrik terapi resulterar i minst 5% viktminskning.

Förutom viktminskning har orlistat andra fördelaktiga egenskaper. Efter avslutad behandling har patienterna förbättrat sin kardiovaskulära hälsa (normalisering av blodtrycket) och sänkt kolesterolnivåerna i blodet.

Orlistat bränner inte fettdepåer och löser inte upp dem. Korrekt förståelse av läkemedlets verkningsmekanism är mycket viktigt för en effektiv och säker behandling.

Patientrecensioner: verklig erfarenhet

Patienter bekräftar effektiviteten av medicinen. Troligtvis kommer du inte att kunna hitta riktiga före och efter bilder av att ta Xenical, men recensioner av verklig erfarenhet finns tillgängliga på många forum. Läkemedlet har ett högt betyg eftersom många patienter kunde förlora mycket vikt utan allvarliga biverkningar. Dessa kapslar är dock inte lämpliga för alla. Vissa patienter har stött på individuell intolerans. Av denna anledning kan du hitta negativa recensioner och kritiska inlägg om medicinen.

Alternativ

LÄKEMEDELAKTIV(A) INGREDIENS(ER)VERKNINGSMEKANISMGENOMSNITTLIG VIKTMINSKNING
AlliOrlistat (60 mg)Hämmar fettupptag genom att blockera pankreaslipasens aktivitet3-6%
MysimbaNaltrexone, BupropionKombination av opioidantagonist och antidepressivt medel5-9%
SaxendaLiraglutidGLP-1-receptoragonist, minskar hunger5-10%
WegovySemaglitidGLP-1-receptoragonist, minskar hunger10-15 %

Vi har bara nämnt de mest populära medicinerna för viktminskning. Läkaren kan förskriva dem om patienten har orlistatintolerans eller andra kontraindikationer. Läkaren kan också ordinera Xenical istället för en av ovanstående mediciner om de inte är tillgängliga. Alla dessa läkemedel bör dock aldrig betraktas som utbytbara. Alla (utom Alli) har olika aktiva ingredienser och olika verkningsmekanismer. Bland dem är den mest effektiva Wegovy, men läkaren när han väljer terapi baseras inte bara på detta kriterium. Han tar hänsyn till komorbiditeter, patientens livsstil, förekomsten av kontraindikationer, BMI etc.

Alli är det enda receptfria alternativet till Xenical. Det säljs receptfritt eftersom det har halva dosen (60 mg). Detta läkemedel används oftast för överviktiga personer (BMI 30 eller lägre).

Köp Xenical i Sverige

Xenical är ett populärt läkemedel och det finns inga svårigheter med att köpa det i Sverige. För att köpa det behöver du bara få ett läkares recept och gå till närmaste apotek. Det finns ett ännu enklare sätt – att göra en beställning på en onlineplattform. Det speciella med ett sådant köp är att du kan få fullständig medicinsk vård på ett ställe. Plattformen fungerar 24 timmar om dygnet och 7 dagar i veckan. Tidpunkten för beställningen påverkar endast leveranstiden, men inte kvaliteten och hastigheten på tjänsten.

Köp utan recept

Inget apotek kommer att sälja Xenical utan recept. Det finns ingen väg runt denna regel. Det är dock möjligt att få ett fjärrkonsultation och ett online-recept.

Fjärrkonsultationen sker direkt på webbplatsen för den medicinska plattformen. För att det ska lyckas och för att du ska kunna köpa medicinen måste du fylla i ett frågeformulär i god tro. En av de läkare som samarbetar med plattformen kommer att utfärda ett online-recept baserat på de uppgifter som erhållits från frågeformuläret. Frågeformuläret är utformat för att snabbt och pålitligt visa läkaren om du har en indikation för läkemedlet och om du har kontraindikationer som kan störa behandlingen. Av denna anledning tar ett distansbesök hos läkaren mycket lite tid. Du behöver inte heller boka tid eller vänta i en kö.

Pris i Sverige och andra länder

I EU skiljer sig priset på Xenical inte mycket från land till land. Detta är ett av resultaten av EU: s inre marknad och den fria rörligheten för kapital, varor och medborgare. Därför är det ingen mening att leta efter Xenical med leverans från Tyskland eller ett annat land. Eventuell prisskillnad kommer att kompenseras av fraktkostnader.

Xenical är ett relativt billigt viktminskningsläkemedel. Många patienter spenderar dubbelt så mycket på viktkontroll om läkaren föreskriver ett nytt läkemedel som Wegovy.

Du hittar alltid uppdaterade priser på den medicinska plattformens webbplats. Du kan till och med släcka ditt intresse och ta reda på priset i grannländerna eller till och med i det avlägsna USA eller Kanada. I samtliga fall kommer priset att inkludera leverans och läkarkonsultation.

Att få ersättning

Fetma och övervikt hör inte till de sjukdomar som täcks av socialförsäkringssystemen i olika länder. Sverige är inget undantag. Det måttliga priset på Xenical och möjligheten att köpa online gör dock att den ekonomiska bördan för patienten inte blir så stor. En person med en genomsnittlig lön i Sverige kommer lätt att ha råd med behandlingen. För att hitta ytterligare besparingar, diskutera behandlingsplanen med din läkare.

Kontraindikationer och försiktighetsåtgärder

Direkta kontraindikationer för att ta orlistat är kroniskt malabsorptionssyndrom, kolestas, amning. Detta innebär att sådana patienter inte kan ta läkemedlet oavsett risk-nyttaförhållandet.

Förutom de ovan nämnda finns det också vissa sjukdomar och tillstånd där orlistat är oönskat eller kräver särskild uppmärksamhet från läkaren och självövervakning av patienten. Försiktighet bör iakttas vid användning av Xenical under graviditet. Vid typ 2-diabetes bör effekten av antidiabetisk medicinering övervakas kontinuerligt.

Du bör ägna särskild uppmärksamhet åt din kost. Din kost bör fyllas med en tillräcklig mängd vitaminer. Ibland bör terapi kompletteras med vitaminkomplex. Läkaren kommer att göra lämpliga rekommendationer baserat på din livsstil och kost.

Biverkningar

Xenical tolereras ganska lätt. Vanliga biverkningar inkluderar olika gastrointestinala reaktioner och huvudvärk. Patienter kan uppleva:

 • obehag i magen;
 • flatulens;
 • oljig avföring;
 • ökad defekation.

Alla dessa oönskade effekter beror på särdragen i läkemedelsåtgärden. Det är möjligt att minska svårighetsgraden av dessa biverkningar genom att justera kosten. Måttligt fet mat bör göra behandlingen enkel och effektiv.

Möjliga biverkningar som inte är relaterade till blockering av fettabsorption är:

 • trötthet
 • ångest;
 • oregelbunden menstruation;
 • hypoglykemi.

FAQ

Kan jag ta Alli istället för Xenical?

Ali har samma aktiva ingrediens som Xenical, så hypotetiskt sett kan de ersätta varandra. I vissa fall är dock doseringen av den aktiva ingrediensen avgörande. Vissa patienter kan inte tolerera 120 mg orlistat, men upplever inga biverkningar när de tar 60 mg. Det finns också fall där 60 mg orlistat inte kan ge den önskade effekten och framgångsrik behandling endast är möjlig genom att öka dosen till 120 mg. Därför bör valet mellan de två läkemedlen ges till läkaren. Annars kan resultatet av behandlingen inte bara vara obehagligt utan också farligt.

Hur länge bör jag ta medicinen för viktminskning?

Mottagningen av orlistatkapslar bör pågå i minst 12 veckor. Detta är dock minimiperioden för en preliminär bedömning av effektiviteten av behandlingen. Läkaren kan rekommendera att fortsätta behandlingen. Det finns ingen exakt tidsperiod för att slutföra behandlingen. Allt beror på individuell tolerans och behandlingens effektivitet. Du bör inte förvänta dig att gå ner i vikt snabbt.

Hjälper Xenical till att bränna gamla fettreserver?

Nej, den aktiva ingrediensen i läkemedlet hjälper absorptionen av kostfetter och bildandet av nya fettdepåer. Du måste vara aktiv för att bekämpa gamla fettlager.

Vilka är åldersgränserna för att ta orlistat?

I USA är orlistat godkänt för barn från 12 års ålder. I Sverige finns det striktare regler för att ta denna medicin. Xenica är endast avsett för personer 18 år eller äldre. Efter 65 års ålder måste dessa kapslar tas med extrem försiktighet.

Kommer Xenical att störa andra mediciner jag tar?

Xenical har potential att påverka effektiviteten av olika mediciner, till exempel blodförtunnande läkemedel som warfarin, vilket kan kräva övervakning av blodets koagulationsförmåga av en läkare. Att ta Xenical tillsammans med cyklosporin rekommenderas inte, eftersom det kan kräva mer frekvent övervakning av cyklosporinnivåer i blodet. Minskad sköldkörtelfunktion och/eller minskad kontroll av sköldkörtelfunktionen kan observeras vid intag av Xenical med jodsalter och/eller levotyroxin. Det är lämpligt att söka råd hos en läkare angående samtidig användning av Xenical och amiodaron. Mediciner för behandling av HIV, samt medicinering för depression, psykiska störningar eller ångest kan också påverkas av Xenical.