Semaglutid receptfritt

Semaglutid

Injektioner för viktminskning

Konsultation av läkare

Injektioner mot diabetes

Konsultation av läkare

Semaglutid är den aktiva substansen i flera mycket viktiga läkemedel. Det används för behandling av diabetes och för viktminskning. För sina viktminskningsegenskaper är detta ämne särskilt älskat av patienter som vill köpa det till varje pris. Detta skapar viss förvirring eftersom inte alla patienter förstår skillnaden mellan olika läkemedel med den aktiva substansen semaglutid.

Vad är Semaglutid och dess betydelse för viktminskning

Semaglutid är en kemisk substans som skapats av det danska företaget Novo Nordisk. Det är en agonist för GLP-1-receptorer. Det speciella med denna analog till det mänskliga hormonet GLP-1 är en lång halveringstid. Den överstiger avsevärt halveringstiden för det naturliga hormonet. Detta är den andra generationen av substanser i denna klass. Den första generationen omfattar liraglutid (en substans från samma läkemedelsföretag), som har en kortare halveringstid och är avsedd för daglig användning.

Semaglutid finns i form av injektioner (Ozempic, Wegovy) och i tablettform (Rybelsus). Ett kombinationsläkemedel, CagriSema, med de två aktiva ingredienserna cagrilintid och semaglutid planeras också att lanseras inom kort.

Semaglutids funktion och effekt på kroppen

Semaglutid kopierar nästan helt verkan av det humana hormonet GLP-1 och verkar effektivt på motsvarande receptorer. Detta resulterar i:

 1. en ökning av insulinutsöndringen från bukspottkörteln;
 2. en minskning av frisättningen av glukagon från alfaceller;
 3. fördröjd tömning av magsäcken.

Substansen påverkar också hunger- och mättnadscentrum i hjärnan. Detta leder till:

 1. en minskning av aptiten;
 2. förlängning av mättnadskänslan;
 3. minskad njutning i samband med ätandet.

Ytterligare fördröjda effekter av semaglutid inkluderar förbättring av det kardiovaskulära systemet, i synnerhet normalisering av blodtrycket. Det minskar också risken för hjärtinfarkt och stroke.

Jämförelse mellan Liraglutid och Semaglutid

Både Liraglutid och Semaglutid är GLP-1-receptoragonister, men de har några skillnader i deras kemiska struktur och farmakokinetik. Dessa är de närmaste substanserna när det gäller farmakodynamik, så det är viktigt att förstå deras skillnader:

EgenskapLiraglutidSemaglutid
Halveringstid13 timmar1 vecka
AdministreringDaglig injektionVeckovis injektion
ViktminskningMåttlig (5-10%)Betydande (10-15%)

Novo Nordisk och deras Semaglutid-produkter

Novo Nordisk är ett globalt läkemedelsföretag som specialiserat sig på diabetesvård. De har utvecklat två huvudsakliga former av Semaglutid: tabletter och injektioner.

Semaglutid tabletter: användning och fördelar

Semaglutid tabletter, marknadsförda som Rybelsus, är den första orala GLP-1-receptoragonisten. Fördelarna med att använda tabletter inkluderar:

 • Bekvämlighet och enkelhet i jämförelse med injektioner
 • Minskad risk för gastrointestinala biverkningar

Semaglutid injektioner: effektivitet och användning

Semaglutid injektioner, marknadsförda som Ozempic, administreras subkutant en gång i veckan. Fördelarna med injektioner inkluderar:

 • Högre biotillgänglighet jämfört med tabletter, vilket innebär att en större del av läkemedlet når blodomloppet och kan utöva sin effekt
 • Större viktminskning än med tabletter på grund av den högre biotillgängligheten
 • Bekvämare doseringsschema, eftersom det endast krävs en injektion per vecka

Injektioner av Semaglutid har visat sig vara effektiva för att hjälpa patienter med typ 2-diabetes att uppnå bättre blodsockerkontroll och viktminskning. Förutom att förbättra blodsockret kan injektioner också bidra till att förbättra hjärt-kärlhälsan hos patienter med diabetes och övervikt eller fetma.

Semaglutid för viktminskning

Under 2022 godkändes ett läkemedel med handelsnamnet Wegovy för behandling av fetma och viktkontroll. Det är en injektion med en underhållsdos på 2,4 mg semaglutid. Vid denna dosering är läkemedlet särskilt effektivt för att minska aptiten och göra det möjligt för patienterna att avsevärt minska sitt kaloriintag.

Diabetesläkemedel har också vissa viktminskningsegenskaper, men dessa är lägre. Du kan förlora cirka 15% av din ursprungliga kroppsvikt som ett resultat av behandlingen. Under en lång tid var Wegovy inte tillgängligt i Sverige, men nu kan det enkelt köpas, även med leverans.

Receptfria alternativ för Semaglutid i Sverige

Trots effektiviteten och fördelarna med Semaglutid är det viktigt att notera att det inte finns några receptfria alternativ för detta läkemedel. Semaglutid är endast tillgängligt på recept från en läkare, eftersom det är viktigt att säkerställa att patienter övervakas noggrant för att undvika eventuella biverkningar och interaktioner med andra läkemedel.

Köp semaglutid i Sverige

Alla 3 läkemedel med semaglutid är godkända för användning i EU, men endast Wegovy (för viktminskning) kan köpas utan problem. Det säljs online och kan levereras till köparens adress. Det kan köpas inte bara i Sverige utan även i Tyskland eller Danmark. Priset i dessa länder kan dock skilja sig (vara högre än i Sverige).

Ozempic och Rybelsus är mycket svårare att köpa. Novo Nordisk kan inte tillgodose efterfrågan från det enorma antalet patienter med typ 2-diabetes i hela världen. Ryktet om att Ozempic är ett viktminskningsläkemedel har också spelat en negativ roll. Detta ökade bristen och satte diabetespatienter i en svår situation.

Semaglutid receptfritt

Ständig övervakning av läkemedelsmarknaden på Internet visar en ökning av antalet webbplatser som erbjuder att köpa semaglutid utan recept. I alla fall är det bedragare som drar nytta av människors okunnighet. Inget läkemedel med den aktiva ingrediensen semaglutid säljs utan recept. För att köpa ett botemedel mot diabetes eller för viktminskning online måste du antingen redan ha ett recept eller få det från en speciell onlineplattform.

Hur man beställer online

Receptbelagda läkemedel ska endast köpas på en sådan onlineplattform där du kan få en läkarkonsultation och ett online-recept. Detta är ett villkor för en laglig och säker transaktion.

Läkarkonsultationen sker online baserat på ett frågeformulär som patienten fyller i samtidigt som beställningen görs. Det finns inget behov av att boka tid. Det är möjligt att få en konsultation och ett recept online när som helst.

Den medicinska plattformen organiserar också leveransen. Det tar vanligtvis 24-48 timmar.

Pris för semaglutid

Semaglutid är ett dyrt ämne. Både injektioner och tabletter är ganska dyra, men inte så mycket att det hindrar behandlingen. Patienter med typ 2-diabetes kan få återbetalning. För att köpa viktminskning medicin och fetma behandling, måste du få pengarna ur din egen ficka.

När du besöker webbplatsen för den medicinska plattformen ser du ett pris som inkluderar läkarkonsultation och snabb leverans. Av denna anledning är kostnaden på webbplatsen något högre än kostnadspriset.

Kontraindikationer och biverkningar

Rybelsus, Ozempic och Wegovy har samma biverkningar och kontraindikationer. Svårighetsgraden av biverkningar kan variera på grund av användningen av olika doser i dessa läkemedel.

Semaglutid är inte lämpligt för behandling av typ 1-diabetes. Läkemedel med denna aktiva komponent är kontraindicerade vid akut pankreatit såväl som vid allvarliga gastrointestinala sjukdomar. Gravida och ammande kvinnor är bättre att avstå från att ta dessa läkemedel oavsett diagnos (diabetes eller fetma).

De vanligaste biverkningarna är illamående och diarré. Andra obehagliga gastrointestinala reaktioner är också möjliga. Om dieten följs kan dessa biverkningar försvinna eller bli milda. En fullständig förteckning över biverkningar finns i bruksanvisningen eller på FASS webbplats.